Artykuły

Zdrowa dieta dla wszystkich

Dbaj o swoje ciało po to, by twoja dusza miała ochotę w nim pozostać. – Przysłowie hinduskie

Duże ilości konsumowanego jedzenia i picia, które w dzisiejszych czasach symbolizują status społeczny, paradoksalnie stały się najpoważniejszą przyczyną chorób. Z powodu niewiedzy choroby uwarunkowane odżywianiem (cukrzyca, miażdżyca, zawał serca, wylew krwi do mózgu, rak, marskość wątroby i alergie) uznawane są przez współczesną medycynę za „nieuleczalne i przewlekłe”. Nieodpowiednia dieta to jednak nie jedyny powód chorób we współczesnym świecie. Dzisiejszy człowiek, zorientowany tylko na osiąganie sukcesów w świecie materialnym, choruje z powodu braku wewnętrznej równowagi. Warto zatem pamiętać, że nasze organizmy są zdrowe, kiedy odżywiamy się świadomie i wykonujemy naszą ulubioną pracę w skupieniu i z uwagą, wdzięczni za dar natury i życia.

Każda filozofia żywienia ma swoje dogmaty. Po pierwszym poznaniu i wypraktykowaniu nowych zasad powinniśmy jednak odkryć własną, osobistą prawdę. Często wystarczyłoby, byśmy po prostu zatrzymali się choć na chwilę i wyraźnie dostrzegli naturę naszych destrukcyjnych wzorców zachowań, aby rozpuściło je światło naszej świadomości – poprzez autorefleksję, bez walki. Ajurweda w wyjątkowo przejrzysty sposób ukazuje, jak wielki wpływ na myśli i uczucia ma nasz sposób odżywiania się. Starożytna mądrość uczy o psychosomatycznej jedności – mówi, że wszyscy stosujemy idealną dietę w tym znaczeniu, że nasz sposób żywienia i wszystkie pozostałe aktywności są doskonałym odzwierciedleniem tego, kim jesteśmy. W świetle doskonałego związku pomiędzy tym, co robimy, a tym, czym jesteśmy, wypada nam zachować czujność we wszystkich naszych działaniach. Jeżeli nie jesteśmy w stanie znieść rezultatów tego, co na skutek własnych wyborów otrzymujemy w życiu (włączając w to choroby i cierpienie), to pozostaje nam jedno: dokonywanie lepszych wyborów. I odwrotnie, kiedy w życiu zachowujemy równowagę, dieta i styl życia w naturalny sposób kształtują się tak, by utrzymać ów stan homeostazy.