Artykuły

Jakie zioła stosować w trakcie ciąży?

  1. C.-W.: Często w czasie ciąży słyszałam, że nie wolno mi używać takich czy innych ziół. Np. pewien masażysta odradził mi olejki lawendowe czy napary z rumianku, ale nie umiał uzasadnić swojej tezy. Jak to naprawdę jest?

Dr P. A.: W umiarkowanej ilości zioła są potrzebne i zdrowe w ciąży. Wspomagają procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom, poprawiają walory smakowe potraw. Zioła maja też wielką moc zapobiegania chorobom, dlatego są szczególnie ważne w czasie ciąży. Swoją skuteczność zawdzięczają wysokiej zawartości witamin i mikroelementów oraz specyficznych, naturalnych prozdrowotnych substancji chemicznych. Większość ziół jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży i z powodzeniem zastępuje leki chemiczne. W okresie poporodowym pomagają odzyskać równowagę i wzmocnić organizm matki. W Indiach praktycznie wszystkie kobiet przez pierwsze 2 tygodnie połogu piją zioła, korzystają z kąpieli i masaży całego ciała. Do najcenniejszych ziół dla kobiet w ciąży należą: pokrzywa, mniszek lekarski, liście malin, melisa, rumianek czy kwiat nagietka. Unikać za to należy takich ziół jak: krwawnik pospolity, mięta polna, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta.

Szczegółowe zastosowanie ziół i ich mieszanki dla kobiet w ciąży są dostępne w mojej książce „Odkrywam macierzyństwo” dostępnej na stronie Fundacji Kobieta i Natura.

zalecane suplementy:
https://od-natury.pl/europejskie-zioła-3