Artykuły

Jak domowymi sposobami zapobiegać i leczyć przeziębienie i grypę?

  • Kluczem do utrzymania zdrowia jest prawidłowa dieta:

unikanie takich produktów jak cukier, alkohol, przetworzony

nabiał i mięso, picie dużych ilości herbat ziołowych, wody

i soków warzywnych .

  • Codziennie jedz warzywa: zielone (szpinak, zielony groszek,

brokuły itd.) oraz pomarańczowe (marchewka, dynia itd.)

– są one bogate w beta-karoten.

  • Zadbaj o dobrą kondycję, wypoczynek, regularny tryb życia,

dostateczną ilość snu.

  • Czosnek jest rośliną o silnym działaniu przeciwwirusowym

i przeciwbakteryjnym. Świeżo starty czosnek ma właściwości

bakteriobójcze, nawet w stosunku do bakterii opornych na

powszechne antybiotyki. Chroni on przed wirusem grypy

i pobudza wytwarzanie przeciwciał. Czosnek najlepiej jeść

w stanie surowym. Można brać czosnek w postaci kapsułek,

lub wyciągu z czosnku. Przy stosowaniu czosnku

w kapsułkach należy wziąć 10 kapsułek w ciągu pierwszych

sześciu godzin.

  • Najskuteczniejszym suplementem stosowanym do

zwalczania przeziębienia jest witamina C. Liczne badania

wskazują, że osoby przyjmujące bardzo duże dawki

witaminy C rzadziej i krócej chorują na przeziębienie. Poza

działaniem antybakteryjnym i antywirusowym witamina C

ma właściwości immunostymulujące. Pobudza białe ciałka

krwi, zwiększa poziom interferonu (grupa białek zwalczająca

wirusy, wydzielana przez leukocyty). Skuteczna dawka

witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi 10,000 -20,000

miligram na dobę w 3-6 dawkach.

Dawkę tę należy utrzymać aż do ustąpienia objawów infekcji,

zwykle trwa to 2 do 5-ciu dni.a

  • Zioła skutecznie stymulują nasz układ odpornościowy,

mają też właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Wzmacniająco na układ obronny organizmu wpływają:

echinacea, gorzknik kanadyjski, lukrecja, czarny bez,

dziurawiec i traganek. Zioła te mogą być łączone lub

stosowane pojedynczo jako napary.